Sabtu, 30 Mei 2015

MASJID BESAR XI’AN ( GREAT MOSQUE XI’AN )

Berkunjung ke kampung Muslim Xi’an tanpa mengunjungi masjidnya tentu tidak terasa lengkap karena disanalah jantung kampung Muslim yang sesungguhnya. Masjid tersebut berada di tengah kawasan, yang mana untuk menuju kesana kita mesti melewati lorong-lorong di antara toko-toko penjual cenderamata dan barangan textile.

Masjid Besar Xian merupakan masjid pertama di daratan China, sehinga menjadikannya yang tertua di China. Ia dibina pada tahun  742 M ketika era Dinasti Tang.

Di sisi kiri pintu gerbang, terdapat sebuah kaunter bayaran tiket masuk sebanyak RMB 25 per orang. Bayaran akan dikenakan kepada pelancung bukan Islam sahaja. Berada di kawasan masjid seluas 6,000 m2 ini dengan berbagai bangunan tua dan antik dengan seni reka bentuk khas China, kita akan merasakan ketenangan dan mendamaikan di tengah hiruk pikuk transaksi bisnes di lorong-lorong di luar paga masjid. Ia merupakan masjid yang terbesar di China.

Selepas waktu melawat tamat, pintu utama akan ditutup. Anda masih boleh masuk untuk menunaikan solat maghrib melalui pintu kecil di bahagian tengah. Anda boleh bertanya kepada penduduk di sekitar kedai berhampiran jika anda  tidak menemui pintu tersebut.

Konsep masjid dan perniagaan ini sudah menjadi tradisi dan model pembangunan masjid yang diasaskan oleh baginda Rasulullah SAW. Kita boleh melihar model masjid dan pembangunan ekonomi umat seperti di masjidil haram, masjid nabawi, masjid al Azhar dan masjid Husin di Mesir , masjid Baitul Rahman dan Masjid Baitul Rahim di Aceh, masjid-masjid di Turki dan banyak lagi.


Menurut  sumber , ada yang  menceritakan bahawa Masjid ini sudah berusia lebih dari 650 tahun, tetap ada yang menyatakan bahawa  masjid ini sudah berusia lebih dari 1250 tahun. Masjid ini juga termasuk dalam salah satu masjid terindah di Dunia. Ini kerana  rekabentuk bangunan di kawasan  masjid ini masih mengekalkan senibina bangunan terdahulunya iaitu tempat sembahyang umat Budha atau kuil.

Masjid ini ditemukan oleh Laksamana Cheng Ho, penjelajah China yang merupakan penganut Islam. Selama lebih dari satu milenium, Masjid Besar Xian telah menjadi sebahagian dari masyarakat Muslim China. Masjid ini memiliki seni reka bentuk seperti kuil tradisional China, dengan banyak halaman dan pagoda. Namun semakin ke dalam, akan semakin terasa nuansa islaminya, berupa hiasan kaligrafi Arab dan China. Komplek masjid ini juga mengarah ke Mekah, kiblat  bagi umat Muslim.


Masjid Besar Xi’an mempunyai lima halaman, yang semuanya menghadap ke ruangan ibadah di sebelah barat. Setiap halaman memiliki bangunan dan gerbang sendiri. Di bagian pertama, terdapat dua bangunan yang digunakan untuk menerima tamu. Di bagian kedua terdapat ruang pembersihan diri (mandi, wudhu dan sebagainya).
Halaman ketiga masjid ini, yaitu Qing Xiu Dian atau tempat meditasi, memiliki menara masjid tertinggi di kompleks ini. Tingginya mencapai 10 meter. 

Selain dari itu terdapat dua menara lainnya yang digunakan sebagai tempat instrospeksi yang disebut Xing Xin Ting dan tempat mengunjungi hati atau Sheng Xin Lou.

Di dua menara terakhir ini, meski namanya tempat introspeksi dan mengunjungi hati, pada hakikatnya kedua menara ini memiliki dua fungsi, yakni sebagai tempat untuk mengumandangkan adzan, dan juga  tempat melihat bulan. Menara ini direka dengan gaya tradisional China, dihiasi dengan seramik biru dan patung kepala naga. Di dalamnya, langit-langit menara diwarnai dengan lukisan bunga teratai.

Di bagian keempat, terdapat sebuah pavilion di tengah halaman yang disebut Feng Hua dan dua bangunan di kiri kanan yang dibangun pada masa Dinasti Qing. Pavilion dan 2 bangunan lain di bagian ini merupakan tempat murid-murid belajar.


Bagian terakhir adalah ruang berdoa atau masjidnya itu sendiri seluas 1270 meter persegi dengan interior perpaduan kaligrafi China dan Islam serta dinding yang didekorasi ukiran bertuliskan ayat-ayat suci Al Quran. 

Keindahan masjid tua yang merupakan kombinasi gaya tradisional Cina dan Arab melambangkan kerukunan umat Muslim yang minoriti di China dengan masyarakat Cina yang lain.

Hingga kini penduduk muslim di negeri tirai bambu semakin meningkat, Islam semakin berkembang pesat meskipun ditengah belantara penduduknya yang menganut paham komunis. Di negeri China inilah sejarah mencatat peradaban Islam yang tertua terlahir, setelah dataran Arab, dan kota Xian merupakan bukti sejarah yang telah menjadi pusat pemerintahan bagi banyak dinasti-dinasti Islam yang berpengaruh. Semoga Islam akan mencapai kejayaannya kembali dinegeri yang terkenal karena rakyatnya giat dan gigih sebagai pakar dalam perniagaan dunia ini.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan